A Solti György Nemzetközi Karmesterverseny Nyitóhangversenyén, október 3-án Kobayashi Ken-Ichiro vezényelte Beethoven IX. Szimfóniáját az Erkel Színházban. Nekem abban a különleges élményben is részem lehetett, hogy az előkészületek során zongorázhattam a Maestro kezére az egyik próba alkalmával. A zenekari ülőpróba előtt ugyanis szerette volna átvenni külön a kórus részeket zongorával.
Számomra ő képviseli az örök karmestert, hiszen már gyerekkoromban is mindig őt néztem a TV-ben. Magyarországon ő volt a sztár sok-sok évig, és méltán volt az. Egy ideje nem hallottam felőle, így nagyon megörültem a lehetőségnek.
Már amikor odajött kezet fogni a próba elején, már akkor mosolyogtam, mert olyan kedvesen fogadott. Ezek után magyarul köszöntötte az énekkart. Elmondta, hogy örül, hogy újra “itthon” lehet közöttünk! A próba során mindig mindenkit azonnal megdicsért, és mindent hálásan (meghajlással) köszönt meg magyar nyelven! Engem is nagyon megdicsért, és arra kért, hogy maradjak mellette a zenekari próbán is, sőt utána még a szólistákkal is próbáltunk külön egy részt. A zenekari próba során élvezettel figyeltem, ahogy mély érzelmekkel irányította a társulatot. Nagyon rá kellett hangolódni, hogy követni lehessen, mert nem elsősorban szavakkal kommunikált, hanem érzelmekkel és persze a kezével. Soha nem hagyta annyiban, ha nem úgy szólalt meg, ahogy elképzelte. Külön eljátszatta akár egy-egy zenésszel a frázisokat; határtalan türelemmel és alázattal, de keményen irányított. Egy élmény volt hallani a különbségeket. Fantasztikus volt, persze ehhez hozzájárult Beethoven örök érvényű csodálatos zenéje is!
A koncert pedig hab volt a tortán, a maestro rátett még egy lapáttal: a finom meghitt pillanatok iszonyú halkan és lassan, szinte a semmibe révedtek el, a dinamikus részek viharosak voltak, a nagy ívű pátoszos finálé pedig igazán mindenkit megizzasztott… de megérte!
(Szerencsére egy kollégám készített képeket a zenekari próbán, így maradt emlékem erről a szép élményről.)

Andrássy Krisztina

Kobayashi Ken-Ichiro és én Album