Kezdőlap
Kezdőlap Együttesünk tagjai és vendégművészeink 2005-től aktuális koncertjeinkig Különböző méretű és összeállítású műsoraink Klasszikustól a musicalekig a koncertjeinken készült fotók Mit írtak rólunk? CD, DVD Telefon, e-mail To swich to english language press this button
 

A SZIRT Együttes üdvözli látogatóit!

A SZIRT Együttes honlapja megújult! Az új honlaphoz FRISSÍTSE böngészőjében a szirtegyuttes.hu oldalt!
(Ha a régi oldalon szeretne nézelődni, ez esetben jó helyen jár.)
SZIRT Együttes - Zenés verses műsorok nemzeti ünnepekre,
nagy magyar költők verseinek egyedi megzenésítése, interaktív gyerekműsorok,
adventi műsorok, klasszikus zene, operett, musical, versmegzenésítések,
komolyzenétől a könnyed koncertekig - Klasszikusok könnyedén!

2017. március 27. Hétfő 18:00 SÍR A TÉLI ÉJSZAKA 1956 ORSZÁGJÁRÁS
- PAKS, Csengey Dénes Kulturális Központ

2017. április 20. 19:00 VOKE József Attila Művelődési Központ
Ünnepi műsor az 1956-os Forradalom 60. évfordulója tiszteletére

- vendégművészeink:
Cecília Lloyd
operaénekesnő és Körtvélyessy Zsolt színművész

KÖLTÉSZET NAPI Koncert a FORRADALOM jegyében
az ERKEL Színházban

2017. április 11. Kedd 15:00 Erkel Színház - Bernáth Büfé
"Föltámadott a tenger"
- Magyar versek és dalok délutánja a
Magyar Költészet Napján

Sztárvendégeink:
Rálik Szilvia
Liszt-díjas operaénekesnő
Fekete Attila
Liszt-díjas operaénekes
Fellépő művészek továbbá:
Rőser Orsolya Hajnalka, Heiter Melinda, Ujvári Gergely, Andrássy Frigyes
Közreműködnek a Magyar Állami Operaház énekkari és zenekari művészei:
Takács András, Tóth Árpád, Zsigmond Géza, Fenyvesi Attila
- ének
valamint Polonkai Judit - fagott, Rácz József - hegedű
Zongorán kísér: Andrássy Krisztina

Verseket mond: Veress Előd
Műsorvezető: Becze Szilvia
Rendező: Aczél András

Részletekért kattintson ide! vagy az Operaház honlapjához az OPERA Logo-ra

 

SÍR A TÉLI ÉJSZAKA - drámai daljáték 1956 emlékére

Író: Andrássy-Neuenstein Frigyes "56-os Hűség a Hazához Érdemrend Nagykereszt-díjas művész"
Zene: Andrássy-Neuenstein Frigyes és Andrássy Krisztina "56-os Hűség a Hazához Érdemkereszt-díjas művész"
Nézze meg az előadásról készült fotókat!Versek: Szabó László Dezső
Rendező: Tóth János Liszt-díjas művész
Közreműködnek a Magyar Állami Operaház szólistái, énekkari és zenekari művészei
vezényel: Kovács János Kossuth-díjas művész

A történet 1957 februárjában játszódik egy pesti bérház falai között...
Mátyás elvtárs, a besúgó házmester, és Szarkáné, a minden lében kanál intrikus szomszéd, szövetkeznek a Virág család ellen, hogy Szarkáné megkaparinthassa fürdőszobás lakásukat, ami a rommá lőtt Budapesten akkoriban nagy dolog volt.
Virág Péter és Mária, a felesége a borzalmak ellenére próbálják vidáman élni hétköznapjaikat, így megóvva kislányukat, Katát. Egy szörnyű hír azonban annyira megviseli Pétert, hogy kétségbeesett levelet ír 'nem létező amerikai barátainak'. Noha nem szándékozik postára adni, levele mégis végzetes hibának bizonyul, mert Mátyás elvtárs és Szarkáné, akik alattomban leskelődvén kihallgatják őt, kapva kapnak a dolgon és feljelentik ÁVH-s 'barátaiknál'. A család mit sem sejtve vacsora után lefekvéshez készülődik, mikor kopognak az ajtón...
Dráma, líra, humor, sok szép vers és zene jellemzi ezt a művet, mellyel Andrássy Frigyes emléket állít nemcsak az 1956-os forradalomnak és áldozatainak, hanem a rendszernek is, ami kiváltotta a magyarság ellenállását, valamint hűen mutatja be a levert forradalom utáni vészterhes és nyomasztó légkört.

Fényképek az előadásról - Facebook galéria ITT!

1956-2016 / 60. évforduló - 2016 novemberében az Operaház ismét műsorára tűzte az 1956 emlékére írt drámai daljátékot. (az Operaház honlapja).

logo

SZIRT Együttes

A SZIRT Együttes 2005-ben alakult Andrássy Frigyes, Andrássy Krisztina és Sánta Jolán operaházi művészek, mint alapítótagok együttműködésével. Világhírû dalok, áriák, musical, operett, oratórium részletek mellett egy ÚJ zenei stílus bemutatása is céljaink közé tartozik: Andrássy Frigyes és Krisztina mint zeneszerzők (AndrássyDuo néven) NAGY MAGYAR KÖLTŐK verseit zenésítik meg dalok, duettek, kamaraművek illetve oratorikus művek formájában, melyeket műsorainkban vegyesen adunk elő.
"Nyelvében él a nemzet!"
Együttesünk fő célja az országon belüli és a határokon túli magyarságnak ezeket a csodálatos költeményeket anyanyelvünkön mind versben mind pedig zenében megszólaltatni.
Eddig kétféle hagyománya volt a versmegzenésítéseknek: az egyik a komolyzene oldaláról kortárs zeneszerzők nehezen előadható és még nehezebben befogadható dalai és dalciklusai, a másik pedig a könnyűzene oldaláról egy egyszerűbb, népies jellegű stílus, mely könnyebben befogadható és talán népszerűbb is. Az, hogy Operaházi művészek, azaz komolyzenészek befogadható módon adnak elő versmegzenésítéseket, az egy ÚJ ÚT.
Célunk erre az új zenei útra terelni a közönséget – elsősorban a fiatalságot –, ezáltal közelebb hozni hozzájuk a magyar költészetet és elfeledtetni velük a komolyzene iránti előítéleteket. A zene lehet SZÉP – annak ellenére, hogy már oly sok szép dallamot leírtak az elmúlt századokban; és a zene lehet HARMONIKUS – annak ellenére, hogy a környező világban annyi káosz van. Ez az új zenei út lehet a kivezető út, mely egyben segíthet a fiataloknak tanulmányaik során a megismert költők és költemények hangulatának, lelkivilágának, valamint saját identitásuk, gyökereik megismerésében, s nem utolsó sorban ezen költemények megtanulásában is.

AndrássyDuo
Előfordult, hogy fiatalok, akik csak a „rap” vagy „techno” zenét kedvelik, velünk dúdolták dalainkat, vagy kisiskolás gyerekek, akiknek még formálható az ízlésük, megtanulták dalaink segítségével Petőfi költeményeit, melyeket koncertjeinken és lemezeinken hallhattak.
Ez az új zene szövi át Andrássy Frigyes most készült "Sír a téli éjszaka" c. egy felvonásos drámai daljátékát is, melyet az 1956-os forradalom ihletett. Segítségével a fiatalok, akik nem élték át azokat az időket, átérezhetik, milyen volt az a rendszer, mely ellen a magyarság tiltakozott és micsoda pusztítást végzett a hatalom házakban és lelkekben egyaránt.
A dalbetétek zenéjét Szabó László Dezső költő válogatott versei alapján az AndrássyDuo szerezte.

Emellett nagy lelkesedéssel fogadják gyerekek és diákok egyaránt Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác János vitézének ötvözeteként rendhagyó irodalom óránkat, melyet Andrássy Frigyes szerkesztett és rendezett. Előadásunk a vándorszínész Petőfi korát idézi fel, a népszínjátszás legjobb hagyományaira építve viszi közel az ifjúsághoz a „kötelező olvasmányt”, az alapműveltséghez tartozó remekművet.
Ahol járunk az országban - Budapest több koncerttermében vagy vidéki városokban, falvakban, művelődési házakban, szabadtéri előadásokon – az emberek csodálkozva és csodálva hallgatják hazájuk költőinek és új zeneszerzőinek egyesülését és szívükben is átélik, átérzik e felemelő költeményeket, melyeknek legfőbb értékei:

ISTEN, HAZA, CSALÁD.

Költőink: Ady Endre, Arany János, Áprily Lajos, Babits Mihály, Eötvös József, József Attila, Petőfi Sándor,
Radnóti Miklós, Tóth Árpád, Várnai Zseni, Vörösmarty Mihály,
valamint Alexandriai Kelemen, Dánandrássy Katalin, Kájoni János, Nagy Tibor Sándor és Szabó László Dezső.

10 éves a SZIRT Együttes! Köszönjük, hogy sokan együtt ünnepeltek velünk
Jubileumi Koncertünkön az Erkel Színházban 2015. december 9-én!

A nagyszabású gálakoncerten válogattunk az eltelt 10 évben komponált művekből: zenés mesejáték óvodásoknak, nagy költőink ifjúsági versei, meséi az első félidőben, majd a második részben komolyabb, drámai versmegzenésítések, valamint részletek a "Sír a téli éjszaka" c. 1956 emlékére írt drámai daljátékból, végül zárószámként a Nemzeti dal az összes fellépő művész előadásában. A parádés énekes szereplők egytől egyig gyönyörűen énekeltek, az énekkar fantasztikusan szólt, a zenekar csodálatosan játszott, Kovács János pedig bravúrosan fogta össze az egész előadást. Mi meghatódottan hallgattuk műveinket, az ilyen pillanatokért érdemes élni! A közönség is el volt ragadtatva, óriási siker volt, mely nem maradt nyom nélkül:

Az előadásról készült fotókat a Galériában nézhetik meg!

1956-2016 - 60. évforduló
/ Az AndrássyDuo ilyen szép elismerésekkel indul neki a 60. évfordulós évnek:

Büszkeséggel tölt el minket, hogy 2015. október 22-én a Corvin közben az 1956-os Szabadságharcosok Világszövetsége az alábbi díjakat adományozta az Andrássy szerző párosnak az 1956 emlékére írt "Sír a téli éjszaka" c. drámai daljáték alkotásáért:

"56-os Hűség a hazához" Érdemkeresztet kapott Andrássy Krisztina zeneszerző
"56-os Hűség a hazához" Érdemkereszt Nagykeresztet kapott Andrássy Frigyes zeneszerző

Hűség 1956-hoz Érdemkeresztet kapott Andrássy Frigyes zeneszerző

Képek a díjátadóról - 2013. április 26. Veszprém

Andrássy Frigyes és Krisztina koncertet adott az ünnepségen
Andrássy Frigyes átveszi a díjat, mellette Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség elnöke Nagy Károly apát-kanonok, Andrássy Frigyes és Krisztina
Nagy megtiszteltetésként a Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség 20 éves évfordulójának díjkiosztó ünnepségén a jubileumra készült "Hűség 1956"-hoz Érdemkereszt első díjazottjai között szerepelt az 1956-os forradalom szellemi örökségének megőrzéséért és a bajtársi közösségnek tett szolgálatáért Andrássy Frigyes zeneszerző, a 2012-ben a Magyar Állami Operaház Kamaratermében bemutatott, 1956 emlékére írt "Sír a téli éjszaka" c. drámai daljáték szerzőjeA Jubileumi esemény házigazdája vitéz Pintér Kornél, a Magyar Vidék Országos '56-os Szövetség országos elnöke volt..


Y O U T U B E
ajánló (folytatás):


OPERAFÜRED 2013. július 18.
Verdi: A végzet hatalma (részlet)
Szóló: Andrássy Krisztina

Andrássy-Ady: Karácsony
SZIRT Együttes

Betlehem csodája
SZIRT Együttes
(zene: AndrássyDuo,
vers: Dánandrássy Katalin)


James Horner: TITANIC (filmsláger) - SZIRT Együttes

SZIRT Együttes a HírTV-ben
(2010. január 30.)

Mitch Leigh: La Mancha lovagja
-
"Az álom, mit nem láttak még"
SZIRT Együttes  

Koltai: Honfoglalás
-
"Kell még egy szó"
SZIRT Együttes  

SÍR A TÉLI ÉJSZAKA 1956-2016

NÉZZE meg a YouTube-on a Hatoscsatorna "Tea Glóriával" c. műsorában készült riportot Andrássy Frigyessel és Krisztinával, melyben részletek láthatóak az '56-os daljátékból:
AKI OPERÁT ÍRT 1956-RÓL
2 oldalas CIKK a Magyar Fórum c. újságból Andrássy Frigyes zeneszerzőről és a Sír a téli éjszaka c. 1956 emlékére írt drámai daljátékról.
Olvassa el itt az interneten!

MÉDIA

"SZÉP ÉS AKTUÁLIS ZENE A MAGYARSÁG SZÁMÁRA"
címmel 2 oldalas CIKK jelent meg a Magyar Fórum c. újságban Andrássy Krisztina zeneszerzőről.
Olvassa el itt az interneten!

KÉPEK A GALÉRIÁBAN!
Ajka-Padragkút 2015.ok.10.
10. Jubileumi Koncert
Jótékonysági Bál Óbudán 2016

YouTube

A SZIRT Együttes csatornája

Ízelítő:

 Édes Magyarország
Recski Megemlékezés 2011
zene: AndrássyDuo
vers: Szabó László Dezső

Doni ballada
Dr. Bernolák Béla orvos és a Donnál elesett sokezer magyar katona emlékére.
Képek: Bernolák Béla
Zene, szöveg és vágás:
Vadady Attila

Énekel: Andrássy Frigyes  

 Édes Magyarország
Recski Megemlékezés 2011
zene: AndrássyDuo
vers: Szabó László Dezső  Édes Magyarország
Recski Megemlékezés 2011
zene: AndrássyDuo
vers: Szabó László Dezső

 


Kacsa Kázmér barátai
zenés-verses mesejáték (demó)

MÉDIA

ÚJ ZENÉS-VERSES MESEJÁTÉK SZÜLETETT
címmel riport jelent meg a Magyar Fórum c. újságban Andrássy Frigyes zeneszerzővel a Kacsa Kázmér barátai c. mesejátékának bemutatójáról.
Olvassa el itt az interneten!

MÉDIA
Andrássy Frigyes és Krisztina művei, a SZIRT Együttes felvételei, illetve személyes riportok a fellépőkkel, alkotókkal rendszeresen kerülnek a Hatoscsatorna
"Tea Glóriával" c. műsorának adásaiba 

Copyright © 2005 - 2016. SZIRT Együttes. Minden jog fenntartva.