Tagjaink:
Andrássy Frigyes Andrássy Krisztina Sánta Jolán Lengyel Andrea Nagy Béla
(Kattintson a képekre a további információkhoz, a tagok önéletrajzához.)

A SZIRT Együttes 2005 decemberében alakult Andrássy Frigyes, Andrássy Krisztina és Sánta Jolán Operaházi művészek, mint alapítótagok együttműködésével. Első koncertjük 2005. december 19-én volt a Rosé Clubban. Világhírű dalok, áriák, musical, operett, oratórium részletek mellett egy ÚJ zenei stílus bemutatása is céljai közé tartozik:

Andrássy Frigyes és Krisztina mint zeneszerzők Andrássy-Duo néven NAGY MAGYAR KÖLTŐK verseit zenésítik meg dalok, duettek, kamaraművek illetve oratorikus művek formájában, melyeket az  Andrássy-Duo vagy a SZIRT Együttes műsoraiban adnak elő.

A SZIRT Zenekar egy újfajta, egyedülálló kíséret, mely zenekari hangzást nyújt elektromos és akusztikus hangszerek segítségével, így közelebb hozva a komolyzenét a közönséghez.

„Nyelvében él a nemzet!” Az együttes fő célja az országon belüli és a határokon túli magyarságnak ezeket a csodálatos költeményeket anyanyelvünkön mind versben mind pedig zenében megszólaltatni. Eddig kétféle hagyománya volt a versmegzenésítéseknek: az egyik a komolyzene oldaláról kortárs zeneszerzők nehezen befogadható dalai és dalciklusai, a másik pedig a könnyűzene oldaláról egy egyszerűbb, népies jellegű stílus, mely könnyebben befogadható és talán népszerűbb is. Az, hogy Operaházi művészek, azaz komolyzenészek befogadható módon adnak elő versmegzenésítéseket, az egy ÚJ ÚT.

Célunk erre az új zenei útra terelni a közönséget – elsősorban a fiatalságot –, ezáltal közelebb hozni hozzájuk a magyar költészetet és elfeledtetni velük a komolyzene iránti előítéleteket. A zene lehet SZÉP – annak ellenére, hogy már oly sok szép dallamot leírtak az elmúlt századokban; és a zene lehet HARMONIKUS – annak ellenére, hogy a környező világban annyi káosz van. Ez az új zenei út lehet a kivezető út, mely egyben segíthet a fiataloknak tanulmányaik során a megismert költők és költemények hangulatának, lelkivilágának, valamint saját identitásuk, gyökereik megismerésében.

Ez az új zene szövi át Andrássy Frigyes 2012-ben készült „Sír a téli éjszaka” c. egy felvonásos drámai daljátékát is, melyet az 1956-os forradalom ihletett. Segítségével a fiatalok, akik nem élték át azokat az időket, átérezhetik, milyen volt az a rendszer, mely ellen a magyarság tiltakozott és micsoda pusztítást végzett a hatalom házakban és lelkekben egyaránt. A dalbetéteket Szabó László Dezső költő válogatott verseiből az Andrássy-Duo szerezte. (Ide kattintva egy riportfilmet láthat az 56-os daljátékról.)

Kattintson és nézze meg a YouTube-on!Kis óvododás gyermekeknek illetve alsó tagozatos iskolásoknak készült a „Kacsa Kázmér barátai” című zenés-verses mesejáték, melynek interaktív előbemutatója a Lipták Villában 2014. március 30-án, jelmezes bemutatója pedig ugyanitt 2014. május 23-án nagy sikert aratott a gyerekeknél és a szülőknél egyaránt, együtt énekeltek és totyogtak a szereplőkkel. A verses szöveget Andrássy Frigyes írta Dánandrássy Katalin „Kacsa Kázmér kalandjai” című verse alapján, zenéjét pedig közösen Andrássy Frigyes és Krisztina, azaz az AndrássyDuo komponálta. (Ide kattintva megnézheti a mesejátékot online HD minőségben.)

2015-ben Andrássy Frigyes mint dramaturg mutatkozott be. Németh Pál Liszt-díjas fuvolaművész-karmesterrel közösen dolgozták fel az eredeti John Gay féle Koldusoperát, melyet az Egri Szabadtéri Színpadon nagy sikerrel adtak elő a Budapesti Kamaraoperával a Bükki Művészeti Napok keretében.

Kattintson és nézze meg a YouTube-on!Emellett nagy lelkesedéssel fogadják gyerekek és diákok egyaránt Petőfi Sándor és Kacsóh Pongrác János vitézének ötvözeteként rendhagyó irodalom óránkat, melyet Andrássy Frigyes szerkesztett és rendezett. Előadásunk a vándorszínész Petőfi korát idézi fel, a népszínjátszás legjobb hagyományaira építve viszi közel az ifjúsághoz a „kötelező olvasmányt”, az alapműveltséghez tartozó remekművet. (Ide kattintva részleteket láthat a János vitéz előadásból.)

Ahol járunk az országban – Budapest több koncerttermében vagy vidéki városokban, falvakban, művelődési házakban, szabadtéri előadásokon – az emberek csodálkozva és csodálva hallgatják hazájuk költőinek és új zeneszerzőinek egyesülését és szívükben is átélik, átérzik e felemelő költeményeket, melyeknek legfőbb értékei: ISTEN, HAZA, CSALÁD.

Költőink: Ady Endre, Arany János, Áprily Lajos, Babits Mihály, Eötvös József,
József Attila, Petőfi Sándor, Radnóti Miklós, Várnai Zseni, Tóth Árpád, Vörösmarty Mihály  valamint Alexandriai Kelemen, Kájoni János.

Kortárs költőink: Dánandrássy Katalin, Nagy Tibor Sándor és Szabó László Dezső.

Az együttes alakulása óta zenénk és szeretetteljes légkörünk hatására Operaházi művészeink legjava, köztük Kossuth-díjas és Érdemes művészek – olyanok mint: Sass Sylvia, Tokody Ilona, Bazsinka Zsuzsanna, Wiedemann Bernadett, Fekete Attila, Molnár András, Rácz István, Cecilia Lloyd, Rácz Rita, Rozsos István, Laczó András… – jöttek el koncertjeinkre az „ügy” érdekében és énekelték dalainkat, műveinket.

Nagy örömünkre 2012. október 24-én és november 4-én a Szabadságharcosok Közalapítvány támogatásával a Magyar Állami Operaház bemutatta az Andrássy-Duo és Szabó László Dezső költő közös művét, a Sír a téli éjszaka c. 1956 emlékére írt egyfelvonásos drámai daljátékát az Operaház Kamaratermében. Az előadást az Operaház 2013. október 23-án és november 4-én ismét műsorára tűzte teltházzal és nagy sikerrel, valamint a 60. jubileum évében, 2016. november 3-án és 4-én ismét játszotta.  

2014. és 2015. október 23-án az In Memoriam 1956 Egyesület szervezésében a SZIRT Együttes 56-os műsorában többek között a Sír a téli éjszaka részleteit adta elő ARAD-on, a Jelen Házában. A határon túli közönség nagy szeretettel és lelkesedéssel fogadta a művészeket. (Ide kattintva többet is olvashat az aradi fellépésről.)

A 2016/17-es évadban a forradalom 60. évfordulója alkalmából az AndrássyDuo több városban (pl. Szentes, Tiszaújváros, Balatonszentgyörgy) lépett fel különböző városi megemlékező rendezvényeken a Sír a téli éjszaka 56-os daljáték részleteinek előadásával.
Ezen kívül az „56-os Emlékbizottság” támogatásával valósult meg a „Sír a téli éjszaka 1956 Országjárás” program, melynek keretében a daljáték alkotói valódi 56-os hősökkel, kiállítással és filmvetítéssel, élő zenével rendhagyó történelem órákat adnak az ország több pontján a fiataloknak. (Ide kattintva megnézheti az Országjárásról készült fotóalbumot.)
2014 óta 4 alkalommal (2014, 2015, 2016, 2017) a Magyar Költészet Napján a Magyar Állami Operaház Andrássy Frigyest és Krisztinát, mint szerkesztőket kérte fel Verskoncert megszerkesztésére és előadására. Ez alkalomból az AndrássyDuo nagy magyar költők és magyar zeneszerzők műveit gyűjtötte össze egy csokorba, melyeket Operaházi énekművészek előadásában hallhatott a közönség. (Ide kattintva egy riportfilmet láthat a 2017-es Költészet napi koncertről.)

2015. december 9-én ünnepelte az együttes születésnapját 10 éves a SZIRT Együttes – Jubileumi koncert / Andrássy Frigyes és Krisztina szerzői estje címmel az Erkel Színház Foyer-ban olyan Operaházi sztár énekesekkel, mint például Tokody Ilona, Bazsinka Zsuzsanna, Wiedemann Bernadett, Fekete Attila… zenekarral, kórussal, Kovács János Kossuth-díjas karmester és Strausz Kálmán Liszt-díjas karnagy vezényeletével. (Ide kattintva megnézheti a Nemzeti dalt online HD minőségben.)

Az AndrássyDuo jövőbeli tervei között egy új darab is szerepel ADY KÉT NŐ KÖZÖTT címmel, mely Ady Endre életének utolsó 13 évét örökíti meg zenés-verses opera formájában. A szerzők a művet Ady Endre halálának 100. évfordulója alkalmával tervezik bemutatni 2019-ben. (Ide kattintva néhány részletet hallhat ízelítőnek Audio Verskoncert formájában.)